Intel Core i5 vs. i7: Hvilken er det bedste Valg til Gaming i 2024?

Mens debatten om PC vs. konsol i sig selv er meget kontroversiel, er der også en hel debat inden for PC-spilmiljøet om hvilken slags PC man skal bygge, hvilke komponenter man skal bygge den med, hvilket grafikkort man skal bruge og vigtigst af alt, hvilken centralprocessor, dvs. hvilken CPU, der giver den bedste ydelse til nye og kommende spil. Debatten forbliver aldrig statisk, da teknologierne udvikler sig, og nyere spil har bedre og bedre grafik og forbedret gameplay og level design. De processorer og grafikkort, du skal bruge til at spille disse spil med, ændrer og udvikler sig også hele tiden.

Mens konsolspillere blot skal skifte til næste generations konsol, er det lidt mere kompliceret for pc-spillere. Hver enkelt komponent i gaming-pc’en skal tænkes sammen med alle de andre komponenter. Der lægges meget vægt på GPU’en eller Graphics Processing Unit, og PC-gamere sparer ofte penge til næste generations grafikkort. Men processoren i gaming-pc’en spiller en langt mere afgørende rolle for, hvor godt din gaming-pc præsterer. Mens Core-i9 stadig er relativt ny og måske ikke ligger inden for de fleste PC-gameres budgetramme, er der meget debat på nettet mellem at vælge en Core i5- og en Core i7-processor.

Intel Core i5 vs Intel Core i7 – sammenligningstabel

Intel Core i5 vs i7: Hvad er forskellen?

Indtil AMD’s nylige triumfer på markedet var i5- og i7-processorlinjerne to af de mest populære til spil og almindelig computerbrug. Disse processorer tilbyder en bred vifte af evner på forskellige niveauer af prisvenlighed og er generelt set kendte navne i processorverdenen.

Med i7’erne, der er rettet mod pc-entusiaster og high-end builds, er det slet ikke overraskende at se højere basisklokhastigheder og imponerende boost-muligheder også.

Kernekoncept

En CPU-kerne er en CPU’s processor, der relaterer tilbage til de dage, hvor hver CPU bestod af en enkelt kerne. Almindelige desktop-CPU’er har nu alt mellem fire og seksten kerner, og hver enkelt kerne er i stand til at løse en anden opgave.

En høj procentdel af Intels Core i5- og i7-processorer fra 10. og 11. generation har mindst seks kerner. Til almindelig computerbrug anses seks kerner nok for at være det bedste – men selv CPU’er med otte kerner er der nu let råd til. De nyeste i5-modeller har som regel seks kerner – bortset fra de multithreadede i5-modeller, der anvendes i bærbare computere, som normalt har fire kerner. Mange af de senere i5- og i7-modeller har seks kerner, og de højere modeller leveres med otte kerner.

Hvad er cachen?

Ud over højere clockhastigheder og ekstra kerner har i7-cpu’er generelt også store caches. Cachen er CPU’ens indbyggede hukommelse og hjælper processoren med at håndtere opgaver og få hurtigere adgang til data. Jo større cache-størrelse, jo bedre er du rustet til at håndtere multitasking, men det er ikke en særlig vigtig specifikation, som de fleste bekymrer sig om. Forskellen mellem de to foregående generationer af processorer er kun på størrelsen, idet Core i5’erne har 12 MB L3-cache og i7’erne 16 MB.

Hyper-Threading

Hyper-threading er en teknologi fra Intel, der øger processorenes ydeevne ved flertrådet opgaver. Hyper-threading får det til at se ud som om, at en enkelt kerne er fordoblet, så hver kerne kan adressere to tråde på samme tid. Denne teknologi er meget praktisk, når der er tale om arbejde, der i høj grad afhænger af multitasking, f.eks. rendering.

Generelt set vil en CPU med Hyper-threading være langt mere kompetent end en uden. Hvis din generelle computerbrug handler om multitasking, er hyper-threading sandsynligvis et must for dig. Det er ikke altid let at se, hvad antallet af kerner og tråde er på en CPU, men du kan gå over til vores CPU-hierarki for at finde flere oplysninger og sammenligne specifikationer.

Turbo Boost

Turbo Boost er i bund og grund en overclocking-funktion fra Intel, som automatisk vil køre processorkernen hurtigere end dens basisklokhastighed. Uanset hvilken Intel CPU du har, vil de hver især være udstyret med en basis- og boost-urhastighed. Det er vigtigt at notere din boost clockhastighed og sikre dig, at du har tilstrækkelig køling til opgaven, hvis du planlægger at overclocke. Hvor højt din clockhastighed kan gå, afhænger af chipens design, og hvor længe den kan holde til de boostede hastigheder.

Et hurtigt ord om integreret grafik

Der er en grund til, at vi ser Intel CPU’er ved roret i de fleste bærbare computere, nemlig den integrerede grafik. Da din standard bærbare computer ikke er designet til spil, er der ikke meget behov for eller plads til et dedikeret grafikkort. Disse maskiner er afhængige af det, der er kendt som integreret grafik eller Intels HD/ UHD Graphics.

Da grafikken er integreret med CPU’en, sparer dette generelt strøm og er en smart grafisk løsning til bærbare computere. Navnekonventionerne for integreret grafik fungerer generelt på samme numeriske måde som Intel-processorerne fungerer, jo højere tal, jo bedre. På trods af dette er det værd at bemærke, at hvis du virkelig ønsker at nyde spil ved 1080p og derover, skal du gå efter et dedikeret grafikkort.

Hvad er bedst for dit budget? Core i5 eller Core i7?

Dette skal tages med et gran salt, men generelt set er Core i5 CPU’en rettet mod den budgetorienterede masse, der går op i ydelse. Bagsiden er, at i7 generelt ville være for entusiaster eller gamere med dyre rigs.

Så hvorfor overveje en i5? Tja, de er generelt billigere og en af de mest mainstream-processorer på markedet. For almindelige computerbrugere, der surfer på nettet eller bruger et enkelt let program, er i5’eren stort set perfekt til dine behov.

Hvis du er en person, der arbejder med krævende programmer som f.eks. Adobe-pakken eller ønsker at lave high-end gaming, så kan Core i7 være den bedre løsning. Uanset hvilken processorlinje du vælger, kan du forvente en række muligheder, der dækker forskellige behov og budgetter, men bundlinjen er: til spil skal du vælge en i5, da spil ikke udnytter Hyper-threading-teknologien, og til multitasking skal du sigte efter en i7. Intel kan give dig yderligere vejledning om, hvordan du vælger en gaming-CPU.

Årsager til at vælge Core i5

I denne video sammenlignes ydelsen mellem Core i5 10600K og Core i7 9700K i ti store spil, dvs. Red Dead Redemption 2, Fortnite, Assassin’s Creed Odyssey, Project CARS, The Witcher 3 og flere andre. Som du kan se, yder Core i7 kun en lille smule mere end Core i5, men til en højere pris. Det område, hvor Core i7 virkelig lader i5 bag sig, er multi-tasking takket være flere kerner og hyper-threading-teknologi.

De fleste pc-gamere vil ikke være villige til at betale ekstra penge for en Core i7 for at kunne køre programmer i baggrunden, mens de spiller spil. De penge, du ville spare, kunne du investere i et ordentligt grafikkort. Det er værd at påpege, at selv tidligere generationer af Core i5 er kompatible med de nyeste grafikkort, såsom RTX 3070, som er en af de kraftigste grafikprocessorenheder, der i øjeblikket findes på markedet.

Årsager til at vælge Core i7

Den mest indlysende grund er den fantastiske clock-hastighed. Med Core i7 kan du få op til 5,1 GHz takket være dens design, der har otte kerner og seksten tråde. Du skal dog betale omkring ekstra penge sammenlignet med Core i5 fra samme generation. Er disse ekstra penge det værd? Tja, det afhænger af dig som bruger. Hvis du er en streamer, der har brug for at spille spil og samtidig være logget ind på en streamingplatform som Twitch, kan de ekstra omkostninger være det værd for dig, da du spiller spil og uploader til streamingplatforme samtidig.

Intel Core i5 vs. i7: Hvilken er det bedste valg til gaming

Den anden primære grund til at vælge Core i7 er det, som gamere på det seneste har kaldt “fremtidssikring”. Som man siger, er forandringer permanente. Det gælder især for spilmarkedet. Teknologien vil blive ved med at blive bedre, og spil vil blive ved med at kræve mere og mere kraftfulde pc’er for at kunne køre dem uden at miste FPS og på et anstændigt grafisk kvalitetsniveau. Det betyder, at du er nødt til at blive ved med at opgradere dit system for at følge med alle disse ændringer. Så i stedet for hele tiden at købe nyt hardware kan det give mening at lægge lidt ekstra penge i det og købe en kraftig processor, der burde kunne holde i mindst et par generationer af spilkonsoller.

Risikoen ved denne strategi er naturligvis, at fremtiden altid er usikker. Du ved ikke, hvilke grafikkort der vil blive udgivet af AMD eller NVidia, og hvilke krav de vil stille til hardwaren. Der er en chance for, at du på trods af at du har en Core i7, stadig skal blive ved med at skifte komponenter i din hardware. Fremtidssikring er måske ikke så sikkert, som det lyder.

Afsluttende tanker

PC-spilentusiaster er konstant nødt til at opgradere deres systemer takket være selve teknologiens evigt skiftende karakter og de spil, der kræver mere og mere ydelse af din computer. I et sådant scenarie har gamere mange muligheder at vælge imellem. Alligevel kan det ofte være en udfordring at vælge den bedste løsning takket være de mange myter, der flyver rundt om, hvor afgørende en processor og en GPU egentlig er.

Når vi gennemgår markedet for processorer, der er ideelle til gaming, skiller Core i5 og Core i7 sig ud. Core i5 er bedre prissat, men Core i7 giver bedre ydelse, mens den multi-tasker. Hvis du er en streamer, så giver det måske mere mening at investere lidt flere penge og købe Core i7.

Ellers er der ingen grund til at belaste dit budget, og du kan få en Core i5 sammen med et ordentligt grafikkort til at opfylde alle dine gamingbehov. Du kan forsøge at være “fremtidssikret” og købe en Core i7-processor, men fremtiden er altid usikker.

FAQs

Er det værd at opgradere fra i5 til i7?

Det afhænger af, hvad du ønsker at gøre. For de fleste almindelige pc-gamere er svaret nok ikke – i5 er nok hurtig nok og glat nok til at holde dine pixels stabile under alle de spilsessioner, du sætter dit hjerte på.

Der, hvor du måske vil finde i7’s bonusfunktioner nyttige, er dog, hvis du ikke bare spiller, men streamer dit gameplay til Twitch, Youtube eller en lignende kanal.

Hvorfor? Fordi i7 rocker en hel del mere cache end i5, det er derfor. En opgradering fra 12 MB til 16 MB cache giver dig en glattere og smidigere streaming med mindre gaming-lag. Hvis du streamer til platforme og kanaler, vil du måske også opdage, at i7’s hyper-threading-funktioner gør din streaming hurtigere og tættere på realtid.

Hvis det er dig, så ja, så kan opgraderingen måske gøre dit spilliv glattere og nemmere. Ellers er det nok ikke dine penge værd.

Hvad er fordelen ved i7 i forhold til i5?

Hvis du føler et behov for hastighed, vil i7 kalde på din gaming-sjæl. Ikke alene er dens basisklok hurtigere end i5’erens, du kan også turbo booste den, så den klarer flere opgaver. Hvad betyder det? Betyder hurtigere action, glattere kommandoflow og smidigere action, det er hvad det betyder.

Boostet i cache fra 12 MB til 16 MB betyder, at du kan gemme flere systemdata, så du har let adgang til dem på et hvilket som helst tidspunkt. Det svarer til at have flere billeder pr. sekund i et videobillede. Jo mere du kan få problemfri adgang, jo mere smidigt kan din computer behandle alle de data, den har brug for, for at give dig en højere grad af ydeevne.

Kan du opgradere i5 til i7?

Teknologisk set? Selvfølgelig, intet problem. De er baseret på det samme chipset, så du kan opgradere fra den ene til den anden. Pas dog på. Nyere chips kan kræve yderligere opgraderinger – f.eks. DDR4. Så tag et godt kig på din konfiguration og forstå, hvordan den vil blive påvirket af blot at smide en i7 ind i blandingen. Hvis du har lyst til det, og du føler, at det vil opgradere dit spilliv, så skift din i5 ud med i7’eren.

Holder i7 længere end i5?

Hvis de er af samme generation, så burde den nyttige levetid for i5 og i7 være nogenlunde den samme. Det er generationen, snarere end chipsettet, der afgør hvor længe en processor holder, fordi det er generationsskiftet, der giver dig forbedringer i komponenternes levetid.

Den forskel, du sandsynligvis vil finde, er mellem hvad du kan gøre med hver processor i løbet af dens lignende levetid, snarere end nogen stor forskel i levetid.

Når det er sagt, hvis du har opgraderet til i7’eren af specifikke årsager til streaming eller spil, kan dit sind måske spille dig et puds. Det ser ud til, at i7 holder længere end i5, fordi spilindustrien går videre og har brug for højere specifikationer inden for en generation af processorer. Med en i7 vil du være betydeligt tættere på det, der kræves til hardcore gaming og streaming i meget længere tid end med en i5.